DEİK, Ticari Diplomasinin Ustalarını Ödüllendiriyor
Ustalık zor zanaat. Kolay değil öyle USTA olmak!
Eski Türk geleneğinden günümüze ulaşan kabule göre her zanaat dalının bir ustası vardır. Sabır, azim ve kararlılığın önemli olduğu ustalık sanatında, sadece alanında değil, geniş bir perspektifle de düşünmek, evrensel bir dil oluşturulması da önemli yer tutuyor. Emek, özveri ve tutku gibi bütün incelikleriyle ortaya çıkan zanaat, bir ustanın sanatının en yüce zirvesi olarak bilinir…
Tutku, özveri ve bilgisiyle etrafındakilere ilham veren ustalığın bazı temel özelliklerini; bilgi, tecrübe, yaratıcılık, inovasyon, mükemmeliyetçilik, sabır, azim, iletişim becerileri, esneklik, adaptasyon, değer ve ahlaki ilkeler oluşturuyor. Bir usta, sanat veya meslek dalında ustalığın temel taşlarını oluşturan bu özellikleri kendi yaşamında benimser ve uygularsa, gerçek bir ustalık seviyesine ulaşabilir.
Bir ustanın elinden çıkan eser, nesilden nesile izlenen, okunan ve dinlenen bir mirası oluşturuyor. Ustalık sanatında geleneksel ile yeninin harmanlanması, yaratıcılığı buluşturmak önemli yer tutuyor. Ustalık, bilginin, tecrübenin ve alın terinin koca bir ömrün demlenmesiyle oluşuyor. En zor zamanda elini taşın altına koymayı, insan yetiştirmeyi ve yol gösterici olmayı gerektiriyor.
DEİK, Türk özel sektörüne yeni ufuklar açan, vatanseverlik ilkesiyle ülkesine değer katan ve iş insanları adına dünyanın dört bir yanında gönül köprüleri kuran ustaları unutmayarak, her yıl taçlandırıyor. 39 yıllık bir çınar olan DEİK, küresel anlamda da eşi benzeri olmayan, kendine has nadide bir yapı. Türk özel sektörünün dış dünyaya açılan penceresi, tüm dünyaya yayılmış 152 İş Konseyi ile DEİK, Türkiye’nin ticaret ve yatırım ilişkilerini stratejik bir şekilde artırmak için ilgili ülkelerle doğrudan temas kurarak faaliyet gösteriyor.
“İşimiz, Gücümüzü Dünyaya Taşımak” mottosuyla Amerika’dan Japonya’ya, Almanya’dan Cezayir’e, Rusya’dan Ürdün’e dünyanın dört bir yanında Kuzey Yıldızı gibi durmaksızın ‘Ticari Diplomasi’ çalışmalarını düzenliyor. Ülkeler arasındaki ticari ilişkilerin desteklenmesi, mevcut bağlantıların geliştirilmesi ve yeni bağlantılar kurulmasına yönelik diplomatik kanalların aktif şekilde kullanılarak kurum ve temsilcilik bağlantılarıyla yeni stratejiler geliştirilmesi için faaliyetlerini bir ahenk içerisinde gerçekleştiriyor. Çalışmalarını, dış politika öncelikleri ve ülkemizin iktisadi hedefleri ile uyumlu olarak yürütüyor.
DEİK’İN USTALARI AYNI ZAMANDA TÜRK İŞ DÜNYASININ PUSULASI!
Kurulduğu ilk günden günümüze kadar DEİK adına ilklere imza atan, Ticari Diplomasi yolculuğunu başlatan ve vizyonlarıyla Türk iş dünyasına her zaman pusula olan ustalar ile bağlarını daha da güçlendirmek için “Ustalara Saygı Ödül Töreni”ni gerçekleştiriliyor.
DEİK, Türkiye ile dünyanın dört bir yanındaki iş insanları arasındaki bağı ve uyumu sağlayarak, Türkiye’ye değer katan ve Türk iş dünyasına yeni ufuklar açan ustalarını DEİK Ustalara Saygı Ödül Töreni’nde ödüllendiriyor. Güven ve tecrübeleriyle Kuzey Yıldızları olan DEİK’in ustaları aynı zamanda ticari diplomasi sanatının da ustaları.
DEİK’in ustaları, dünyanın dört bir yanında bilgi ve tecrübeleriyle yol göstermeye devam ediyor, DEİK’in kurulduğu ilk günden bugüne küresel yolculuğuna yön veriyorlar. Dünyanın dört bir yanında gerçekleştirdikleri ufuk açıcı çalışmalarıyla deneyimlerini, İş Konseyi Başkanlarına da aktarmaya devam ediyorlar.
DEİK Başkanı Nail Olpak, “DEİK’i, iş dünyamızın Kuzey Yıldızı olarak tasavvur ediyorum. İşimiz, gücümüzü dünyaya taşımak” parolasıyla dünyanın dört bir yanında Kuzey Yıldızı gibi yol gösteren, ama kendi takımı içinde de ahenkle hareket eden bir kurum olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diyor.
Türk iş dünyasının kılavuzları, ticari diplomasi sanatının ustalarının yılda bir kez Ustalara Saygı Ödül Töreni ile taçlandırma hedefiyle, 33. Olağan Mali Genel Kurulu ve ilk Ustalara Saygı Ödülleri Töreni, 25 Ocak 2020 tarihinde İstanbul’da, 35. DEİK Olağan Mali Genel Kurulu ve II. Ustalara Saygı Ödülleri Töreni ve DEİK Merkez Açılışı, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle 27 Mayıs 2022 tarihinde İstanbul’da, 37. DEİK Olağan Seçimli Genel Kurulu ve III. Ustalara Saygı Ödülleri Töreni ise, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle T.C. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın katılımlarıyla 25 Mayıs 2024 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirildi. Türk iş dünyasının kılavuzları Ticari Diplomasi sanatının ustaları:
2020:
Ersin Faralyalı, TAİK Kurucu Başkanı
Feyyaz Berker, TAİK’in İlk Başkanı
Ali Nihat Gökyiğit, DEİK Şeref Üyesi
Ali Coşkun, DEİK İlk Başkanı
2022:
Jak V. Kamhi, DEİK Şeref Üyesi, Türkiye-Fransa İş Konseyi Kurucu Başkanı
Şerif Egeli, Türkiye-Pakistan ve Türkiye-Ürdün İş Konseyi Kurucu Başkanı
Rona Yırcalı, DEİK Yönetim ve İcra Kurulu Eski Başkanı
İbrahim Bodur, Türkiye-İtalya İş Konseyi Kurucu Başkanı
2024:
Rifat Hisarcıklıoğlu, DEİK Eski Başkanı
Şarık Tara, Türkiye-Yunanistan ve Türkiye-Japonya İş Konseyi Kurucu Başkanı
Ali Osman Ulusoy, Türkiye-İran İş Konseyi Kurucu Başkanı/2001-2015
Ahmet Şahap Ünlü, Türkiye-Kazakistan, Türkiye-Gürcistan, Türkiye-Letonya, Türkiye-Belarus, Türkiye-Tacikistan ve Türkiye-Norveç İş Konseyi’nin Kurucu Başkanı