İş Konseylerimizle Ülkemizin Hizmet İhracatını Destekliyoruz

DEİK, çalışmalarını 39 yıldır gönüllü üyelik esasıyla ve tüm dünyaya yayılmış 152 İş Konseyleriyle sürdürüyor

“İşimiz, gücümüzü dünyaya taşımak” parolasıyla, dünyanın dört bir yanında gönüllü olarak “Ticari Diplomasi” çalışmalarımıza devam ediyoruz. Türk özel sektörünün dış dünyaya açılan penceresi olan DEİK, çalışmalarını 39 yıldır gönüllü üyelik esasıyla ve tüm dünyaya yayılmış 152 İş Konseyleriyle sürdürüyor. Faaliyetlerimizi; İş Konseylerimiz, Karşı Kanat ve Kurucu Kuruluşlarımız ve çalışma arkadaşlarımızla sürdürüyoruz.

Gündemimiz her zamanki gibi yoğun. Son etkinliklerimizden, Brüksel’de Ticaret Bakanımız Sn. Prof. Dr. Ömer Bolat’ın teşrifleriyle gerçekleştirdiğimiz AB-Türkiye Yüksek Düzeyli Ticaret İş Diyaloğu Yuvarlak Masa Toplantısı’ndan, DEİK Merkezimizde düzenlediğimiz Türkiye – Suudi Arabistan Yuvarlak Masa Toplantısı’na dünyanın her yerinde aktifiz.

DEİK olarak mal ihracatının tamamlayıcısı olarak düşündüğümüz ve ülkemize önemli ölçüde döviz kazandırarak ekonomik büyümeye destek olacağına inandığımız hizmet ihracatına yönelik de önemli çalışmalar yürütüyoruz.

Ülke olarak eskiden hizmet ihracatı denilince aklımıza genellikle turizm sektörü gelirdi. Bugün de turizm en güçlü kaslarımızdan birisi ancak buna ilave olarak eğitim, sağlık, dijital teknolojiler ve kültür eğlence alanında da ihracata yönelik önemli adımlarımız var. Hastanelerimiz daha fazla yabancı müşterilere hizmet veriyor, üniversitelerimiz daha fazla uluslararası öğrenciler tarafından tercih ediliyor, televizyon dizilerimiz dünyanın dört bir yanındaki izleyicilerle buluşuyor.

Salgın öncesi dönemde 50-60 milyar bandında olan hizmet ihracatımız salgın sonrasında hızla toparlanarak 2022 yılında 100 milyar dolar barajını aşarak 101,7 milyar dolara ulaştı. Küresel hizmet ihracatındaki payımız da salgın yılı olan 2020 yılında yüzde 0,7 iken geçtiğimiz yıl yüzde 1,3’e ulaştı. DEİK olarak bizler de eğitim, sağlık, lojistik ve dijital teknolojiler iş konseylerimizin faaliyetleriyle bir yandan ülkemizin hizmet ihracatına katkı sağlıyor bir yandan da bu alanda faaliyet gösteren firmalarımızın küresel marka olmaları yolunda stratejiler geliştiriyoruz.

Bu doğrultuda, “Hizmet İhracatı” konusunun detaylarını sizlerle paylaştığımız dergimizin yeni sayısında, kapak röportajımızı Hizmet İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç ile gerçekleştirdik. Ayrıca, DEİK İş Konseyi Başkanlarımız eğitim, sağlık, lojistik, bilişim, turizm gibi alanlarda hizmet ihracatına yönelik görüşlerini paylaştılar. Dergimizde ayrıca, gezi yazılarından aktüel konulara daha pek çok içerik hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Keyifli okumalar diliyorum.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Start typing and press Enter to search