Uluslararası Teknik Müşavirlik ve Türkiye

Sektör içinde koordinasyonu sağlamak ve yüksek kaliteli teknik danışmanlık hizmetlerini yurt dışında tanıtmak amacıyla teknik müşavirliğin öncü rolünü üstleniyoruz

Teknik müşavirlik sektörü, uluslararası alanda hizmet ihracatında önemli bir rol oynayan ve ülkeler arası iş birliğini güçlendiren stratejik bir sektördür. Teknik müşavirlik firmalarımız özellikle son yıllarda ivme kazanarak 2023 yılında 166 proje üstlendiler ve yıl içerisinde 233 milyon dolarlık ihracat rakamını yakaladılar, 2024 yılında ise 250 milyon dolar hedefiyle çalışmalarını sürdürmektedirler. Türk mühendislik, müşavirlik ve mimarlık firmalarımız 2023 yılında Sierra Leona, Lüksemburg ve Grenada’da yeni projelere başlayarak geçmişten günümüze 137 farklı ülkede 2.915 projeyle yaklaşık 3,29 milyar dolarlık hizmet ihracatı gerçekleştirmiştir.

Bu hizmetlerin yaklaşık yüzde 55’i altyapı projeleri yüzde 45’i ise üstyapı projelerinde gerçekleştirilmiştir. Firmalarımız son dönemde Körfez, Orta Asya ve Afrika bölgelerinde büyük çaplı ihalelerde başarılı oldular ve rekabetçi yapılarıyla önümüzdeki yıllarda da adlarından söz ettireceklerini gösterdiler. Amerika’dan Japonya’ya, Rusya’dan Yeni Zelanda’ya kadar birçok ülkede hizmetlerine devam eden Türk teknik müşavirlik firmalarımız, ülkemizin hizmet ihracatı vizyonunda gittikçe daha da önemli rol oynayarak; Türk mühendis ve mimarlarının kalitesini göstererek, ekonomi politikamızın orta ve uzun vade hedeflerine ulaşmasında destek olacaktır.

DEİK/Uluslararası Teknik Müşavirlik (UTM) İş Konseyi olarak, 2013 yılında DEİK çatısı altında kurulduğumuz günden bu yana Türk Teknik Müşavirlik Sektörü’nü yurt dışında temsil etmeyi ve üyelerimizi uluslararası arenada ve ilgili ülkelerde tanıtmayı hedefliyoruz. Ayrıca, Türk şirketlerinin yeteneklerini ve deneyimlerini yabancı özel ve kamusal karar vericilere aktarmayı ve dünya genelinde iş yapabilme yetkinliklerini taşıdıkları mesajını iletmeyi amaçlıyoruz. Sektör içinde koordinasyonu sağlamak ve yüksek kaliteli teknik danışmanlık hizmetlerini yurt dışında tanıtmak amacıyla teknik müşavirliğin öncü rolünü üstleniyoruz. Bunu başarmak için konseyimiz özellikle yurt içi paydaşlarını tek bir çatı altında toplayarak, DEİK’in uluslararası iş ağını ve Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı’nın desteği ile belirlenen hedef ülkelerdeki kurumsal kapasitelerini geliştirmelerine yardımcı olmaktadır. Teknik Müşavirlik sektöründe öne çıkan unsurlar arasında iş deneyimi, teknolojiye adaptasyon ve teknik birikim gibi faktörler bulunmaktadır. Teknik müşavirlik hizmetleri, genellikle büyük ölçekli altyapı projeleri, inşaat ve enerji sektörü gibi alanlarda uzmanlaşmayı gerektirir.

Ülkemizde özellikle son 20 yılda gerçekleştirilen büyük ölçekli havalimanı, otoyol, hastane, altyapı gibi yatırımlarda aktif rol alan Türk teknik müşavirlik firmaları bu tecrübelerini dış piyasalarda avantaja dönüştürerek başka ülkelerde önemli projelere imza attılar. Teknik müşavirlik sektörü, sürekli olarak gelişen ve değişen bir alan olduğundan, teknolojiye hızlı adaptasyon çok önemlidir. Yeni inşaat teknikleri, çevresel sürdürülebilirlik çözümleri, dijital tasarım ve simülasyon gibi yenilikçi teknolojilerin kullanımı, sektörde rekabet avantajı sağlar. Örneğin, BIM (Building Information Modeling) gibi dijital tasarım araçları, projelerin daha verimli yönetilmesine ve maliyetlerin azaltılmasına olanak tanır. Ülkemizdeki birçok devlet yatırımında kullanılan BIM teknolojisi sayesinde tecrübe kazanan firmalarımız, bu birikimlerini yurt dışında da kullanıyorlar. Teknik müşavirlik firmalarımızın yüksek düzeyde teknik bilgi ve deneyime sahip nitelikli personel istihdam etmeleri gerekmektedir.

Mühendislik, mimarlık, çevre bilimleri, enerji danışmanlığı gibi alanlarda uzmanlaşmış ekipler, projelerin başarılı bir şekilde yürütülmesinde kritik bir rol oynar. Sektördeki firmaların sürekli olarak teknik birikimi artırmak ve personelini geliştirmek için yatırım yapması gerekmektedir. Bu nedenle Türk teknik müşavirlik firmaları gerek iç eğitimlerle gerekse de üniversitelerle iş birliği yaparak personellerinin sürdürülebilir gelişimi için çalışmaya devam etmektedir. Sektörümüz hizmet ihracatında önemli bir potansiyele sahiptir ancak bu potansiyelin gerçekleşmesi için iş deneyimi, teknolojiye adaptasyon ve teknik birikim gibi unsurların güçlendirilmesi gerekmektedir. Ülkeler ve firmalar, bu alanlarda yaptıkları yatırımlarla uluslararası pazarda rekabet avantajı elde edebilirler.

Teknik müşavirlik hizmetleri, altyapı geliştirme ve sürdürülebilir kalkınma gibi küresel önceliklerin önemli faktörlerindendir ve doğru planlamalar ve desteklerle teknik müşavirlik sektörümüz dünya piyasasında daha da önemli bir konum elde edebilir. Ayrıca firmalarımızın teknik müşavirlik alanında yurt dışında daha fazla proje üstlenmesi sektörümüzün küresel gücünü artırarak, çarpan etkisiyle aynı zamanda müteahhitlik ve inşaat malzemeleri ihracatı gibi alanlarda da olumlu sonuçlar yaratacaktır.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Start typing and press Enter to search