Küresel Ticaretin Ağırlık Merkezi Asya’yı İyi Okumalıyız

Türkiye-Asya Pasifik İş Konseylerimiz, 17 ülke ve 2 bölgede, 19 İş Konseyimizle faaliyetlerine devam ediyor

İşimiz, gücümüzü dünyaya taşımak” parolasıyla, dünyanın dört bir yanında gönüllü olarak “Ticari Diplomasi” çalışmalarımıza devam ediyoruz. Türk özel sektörünün dış dünyaya açılan penceresi olan DEİK, çalışmalarını 39 yıldır gönüllü üyelik esasıyla ve tüm dünyaya yayılmış 152 İş Konseyleriyle sürdürüyor. Faaliyetlerimizi; İş Konseylerimiz, Karşı Kanat ve Kurucu Kuruluşlarımız ve çalışma arkadaşlarımızla sürdürüyoruz.

Gündemimiz her zamanki gibi yoğun. Rutin organizasyonlarımızın ötesinde; 23-24-25 Eylül’de New York’ta Sn. Cumhurbaşkanımız, Ticaret Bakanımız, Hazine ve Maliye Bakanımız, Enerji Bakanımız, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız, TCMB Başkanımız ve her iki ülkenin üst düzey iş dünyası temsilcileriyle ile gerçekleştirdiğimiz 15. Türkiye Yatırım Konferansımızdan, hemen ertesinde Eylül ayının 27’sinde Ticaret Bakanımız Prof. Dr. Ömer Bolat ve muhatap Bakanın Başkanlığında Berlin’de Almanya-Türkiye JETCO Toplantısı Kapsamında düzenlediğimiz Yuvarlak Masa Toplantımızla dünyanın her yerinde aktif çalışmaya devam ediyoruz.

Koordinatör Başkanlığını Vietnam İş Konseyi Başkanı ve DEİK YTK Üyemiz Reha Denemeç’in yürüttüğü Türkiye- Asya Pasifik İş Konseylerimiz, ilk olarak 1986’da Japonya İş Konseyinin, son olarak 2014’te Sri Lanka İş Konseyi’mizin kurulmasıyla, 17 ülke ve 2 bölgede, 19 İş Konseyimizle faaliyetlerine devam ediyor. Dünyanın iktisadi merkezinin, batıdan doğuya ve özel olarak da Asya Pasifik veya yeni adlandırılmasıyla İndo-Pasifik bölgesine doğru kaydığı bir süreçteyiz. Asya’nın iki devi olan Çin ve Hindistan’ın yükselişleri dikkatleri bu bölgeye çekerken bölgede stratejilerin yeniden yazıldığı bir sürece girildiğini gözlemliyoruz. Bir zamanlar ABD’yi Asya coğrafyasına eklemleyen Asya-Pasifik kavramı yerini İndo pasifik kavramına bırakıyor. Bu kavramla birlikte mevcut Asya-Pasifik sınırları içerisine Hint Okyanusu bölgesi de dâhil ediliyor.

Bu sayede Asya Pasifik’teki Çin gücüne ilave olarak, İndo-Pasifik’le Hindistan gücünün ön plana çıkması muhtemel. 70’li yılların sonundan itibaren yaptığı reformlar ile dışa açılmaya başlayan Çin Halk Cumhuriyeti, uluslararası ekonomide küresel bir aktöre dönüştü. Japonya, Güney Kore ve Çin ve bunların yanı sıra Hindistan’ın ve belli başlı diğer Asya-Pasifik ekonomilerinin de gelişim göstermesi ile Asya ülkelerinin dünya ticaretinden aldıkları pay artarken küresel değer zincirleri içerisindeki konumları da aynı ölçüde güç kazandı. Yıllar içerisinde Asya’nın, uluslararası ticarete konu olan mal gruplarında sanayi ürünlerine doğru bir kayma yaşanırken, genişleyen orta sınıf ile de tüketim ekonomisi olma nitelikleri arttı. Bu çerçevede Asya Bölgesi, bir bütün olarak küresel üretim ve ticaret açısından giderek daha fazla ağırlık merkezi haline geldi. Bu geniş coğrafyanın lokomotifinin Asya Pasifik Bölgesi ve yine tekrarla yeni kavramıyla İndo-Pasifik bölgesi olduğunu görüyoruz.

Öte yandan, 90’lı yıllardan itibaren Orta Asya’daki Türk kökenli devletlerin bağımsızlıklarını kazanmaları, Türkiye’nin ortak dil, tarih ve kültürel bağlarının bulunduğu bu ülkelerle ilişkilerinde siyasi olduğu kadar iktisadi yeni boyutlar da açtı. DEİK olarak Asya Pasifik Bölgemizde; ASEAN Çalışma Grubu’muzla ASEAN ve RCEP ile ilgili gelişmeler, bölgeye verdiğimiz dış ticaret açığı, en önemli başlıklarımızdan. Ayrıca, Çin’in “Kuşak ve Yol Girişimi’nin” olası etkileri ve Asya Pasifik kavramına alternatif olarak çıkabilecek olan İndo-pasifik kavramı da yakın takibimizde.

Bu doğrultuda, “Yükselen Değer Asya ve Türkiye’nin Rolü” konusunun detaylarını sizlerle paylaştığımız dergimizin yeni sayısında, T.C. Dışişleri Bakanlığı Yeniden Asya İnisiyatifi Koordinatörü Büyükelçi Nilvana Darama, Türkiye’nin Asya Açılımı Politikası hakkında görüşlerini paylaşırken; DEİK/Türkiye-Hong Kong İş Konseyi Başkanı Murat Kolbaşı ile Asya Pasifik ülkeleri özelinde röportaj gerçekleştirdik. Ayrıca Kuşak Yol Projesi üzerine DEİK/Türkiye-Vietnam İş Konseyi Başkanı Reha Denemeç bizimle görüşlerini paylaştı. Dergimizde ayrıca, gezi yazılarından aktüel konulara daha pek çok içerik hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Keyifli okumalar diliyorum.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Start typing and press Enter to search