Yeniden Asya Girişimi
Yeniden Asya Girişimi, Asya ülkeleriyle ilişkilerimizin bütüncül ve kapsamlı bir strateji temelinde, alt bölgeler ve ülkeler özelinde yaklaşımlar da geliştirilerek, daha sistematik ve istikrarlı biçimde güçlendirilmesine yöneliktir
Avrupalı ve Asyalı yükselen bir güç olan Türkiye’nin, jeopolitik ve jeoekonomik konumu ile Asya ülkelerinin giderek artan küresel ağırlıkları ortak yarar temelinde iş birliği için geniş fırsatlar sunmaktadır. Türkiye bu potansiyelden daha etkin biçimde yararlanmak amacıyla Ağustos 2019’da “Yeniden Asya Girişimi’ni ilan etmiştir. Önceki dönemlerde açıklanan Afrika Stratejisi ve Latin Amerika açılımını takip eden girişim Türkiye’nin çok yönlü ve çok boyutlu dış politikasının doğal sonucudur. Batı Avrupa ve diğer coğrafyalara yönelik politikalarımızı tamamlayıcı niteliktedir.
Yeniden Asya Girişimi, Asya ülkeleriyle ilişkilerimizin bütüncül ve kapsamlı bir strateji temelinde, alt bölgeler ve ülkeler özelinde yaklaşımlar da geliştirilerek, daha sistematik ve istikrarlı biçimde güçlendirilmesine yöneliktir. Öncelikli hedef Asya ülkeleriyle stratejik ve ekonomik ilişkilerin derinleştirilmesi ve çeşitlendirilmesidir. Türkiye’de Asya, Asya ülkelerinde Türkiye ile ilgili bilgi, bilinç ve farkındalığın artırılması da girişimin öncelikleri arasındadır.
Girişimin, kıtanın dinamizmine uyum sağlayabilen ve gelişmelere göre uyarlanabilen kısa, orta ve uzun vadeli plan ve projeler vasıtasıyla hayata geçirilmesi öngörülmektedir. Küresel değişimler ve Asya kıtasındaki gelişmeler beraberinde sınamalar da getirmektedir. Türkiye, girişim çerçevesinde, Asya’daki diyalog, karşılıklı güven tesisi, ortak güvenlik ve kalkınma süreçlerine de aktif ve yapıcı katkılarını artarak sürdürmektedir. Asya ülkeleriyle karşılıklı yarar temelinde kurmakta olduğumuz ortaklıklar ile bölgesel ve çok taraflı Asya platformlarındaki angajmanımız, “Türkiye Yüzyılı”nda ülkemizin Avrupa ile Asya arasındaki bütünleştirici konumunu pekiştirmektedir.
Yeniden Asya Girişimi çok paydaşlı bir yaklaşımla hayata geçirilmektedir. Asya’nın alt-bölgelerinin ve bu bölgelerdeki ülkelerin gerçeklerine uygun, şeffaf, uzun erimli, istikrarlı ve öngörülebilir politikaların belirlenmesinde ve uygulanmasında, kurumlar, iş dünyası, akademik çevreler, sivil toplum ve medya birlikte çalışmaktadır. Girişim çerçevesinde, Türkiye’nin Asya ülkeleri ve bölgesel kuruluşlarla ilişkileri olumlu gündem ve somut iş birliği projeleri temelinde ilerlerken, Türk dış politikasının temel öncelikleri arasında yer alan stratejik ilişkilerin derinleştirilmesi, ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi, küresel ve bölgesel kuruluşlarla iş birliğinin arttırılması ve Türkiye’nin yumuşak gücünün pekiştirilmesi hususlarında da kazanımlar elde edilmesi öngörülmektedir.
Türkiye’nin Avrupa’dan sonra en geniş ikinci diplomatik ağı 30 Büyükelçilik ve 25 Başkonsolosluk ile Yeniden Asya coğrafyasındadır. Türkiye’nin yumuşak gücünü temsil eden TİKA, Yunus Emre Enstitüsü ve Maarif Vakfı gibi kuruluşlar Yeniden Asya ülkelerinde mevcudiyet ve faaliyetlerini artarak sürdürmektedirler.
Beşinci yılını dolduran Yeniden Asya Girişimi çerçevesinde, Asya ülkeleriyle ilişkilerimizin ahdi altyapısı kuvvetlendirilmiş; ortak iş birliği mekanizmalarına işlerlik kazandırılmış, ilişkilerin kapsamı genişletilmiştir. Yeniden Asya coğrafyasındaki ülkelerle üst düzeyli siyasi diyalog, ikili iş birliği konularının yanı sıra, ülkemizi yakından ilgilendiren bölgesel ve küresel meseleleri de içerecek şekilde artarak sürdürülmüştür. Asya’daki bölgesel örgütlerle angajmanımız siyasi diyalog ve proje bazlı iş birliği temelinde güçlendirilmiştir. Asya’da üyesi ya da ortağı olduğumuz örgütlerin çalışmalarına dış politika beklenti, hedef ve önceliklerimiz doğrultusunda aktif katılım ve katkı sağlanmaktadır.
Ekonomik iş birliğinin çeşitlendirilmesi ve derinleştirilmesi girişimin temel önceliğidir. Bu çerçevede, Asya ülkeleriyle ticaretin arttırılması ve dengeli yapıya kavuşturulması; karşılıklı yatırımların çoğaltılması, ileri teknoloji içeren katma değeri yüksek sektörlerde ortaklıklar geliştirilmesi; Türkiye’nin tedarik ve değer zincirleri ile enerji ve bağlantısallık projelerindeki konumunun güçlendirilmesi hedeflenmektedir. Temel olarak hammadde ve ara malı ithalatının gerçekleştirildiği Asya kıtası, Türkiye’nin yüksek dış ticaret açığı verdiği, ancak hızla gelişen ekonomiler ve büyük nüfuslu ülkeleri barındırması sebebiyle ihracat potansiyelinin de yüksek olduğu bir coğrafyadır.
Türkiye’nin toplam ticaretinin yaklaşık üçte biri bu coğrafyadaki ülkelerle gerçekleştirilmektedir. Asya-Pasifik bölgesi özellikle yüksek teknolojili girdi ve yatırım mallarını avantajlı maliyetlerde pazara sunabilen ülkelere ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye’nin bu bölgeden ithalatı yüzde 90 civarında ara malları ile yatırım mallarından oluşmaktadır. Asya ülkeleriyle mal ticaretindeki açığın hizmet sektörleriyle dengelenmesi amacıyla döviz getirici sektörleri destekleme mekanizmalarından daha fazla istifade edilebilecektir. Bu çerçevede, Türkiye’nin potansiyel arz eden eğitim, fuarcılık, gayrimenkul, kültürel ve yaratıcı endüstriler, lojistik ve taşımacılık, sağlık ve spor turizmi, yönetim danışmanlığı, yeşil hizmetler ile diğer hizmet sektörleri Asya pazarlarına erişimlerinin arttırılması ve pazar paylarının yükseltilmesi önem arz etmektedir.
Yeniden Asya coğrafyasında yer alan ülkeler yüksek yatırım potansiyeli ile de dikkati çekmektedir. Türkiye, stratejik konumu, AB ile gümrük birliğini de içeren serbest ticaret ağı, güçlü lojistik altyapısı, üretim çeşitliliği, sağladığı yüksek teşvikler, maliyet avantajlı nitelikli iş gücü, sanayi kümelenmesi ve liberal yatırım iklimi ile uluslararası şirketlere küresel değer zincirine bağlanmak için uygun bir ortam sunmaktadır.
Yurtdışı müteahhitlik hizmetleri Türkiye’nin maliyet, kalite ve süre bakımından rekabetçi olduğu sektörler arasında yer almaktadır. Özellikle yakın coğrafyasında önemli projelere imza atmış olan Türk müteahhitlik sektörünün bu bölgelerde kazandığı başarılar ve saygınlık daha geniş bir coğrafyada yeni projelerin üstlenilmesi için temel referanstır. Asya ülkelerinin hızlı kalkınmalarına paralel olarak ortaya çıkan altyapı ihtiyaçları, uzak coğrafyalarda iş yapma deneyimi yüksek Türk firmaları ve ilgili Asya ülkeleri arasında kazan-kazan iş birliği fırsatları içermektedir. Türk müteahhitlik firmalarının, kalkınma süreçlerinde ciddi altyapı ihtiyaçları bulunan Asya ülkelerinde proje üstlenmeleri teşvik edilmektedir.
Komşu ülkeler ile Türk Cumhuriyetlerinde oldukça etkin durumdaki Türk iş insanlarımızın, Asya’nın diğer alt-bölgelerindeki iş birliklerinin arttırılması amacıyla, başta Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) olmak üzere, çatı kuruluşlarımızla yakın çalışılmakta, özellikle Asya-Pasifik İş Konseyleri ve ASEAN Çalışma Grubu’nun katkılarına önem atfedilmektedir. Yeniden Asya Girişimi çerçevesinde, Asya kıtasıyla ilişkilerimiz sistematik şekilde geliştirilirken, öncelikli sektörlerde iş dünyamızın beklentilerini de karşılayacak şekilde adımlar atılmasına ve Türkiye’nin kilit konumunun güçlendirilmesine devam edilecektir.