Ülkemizi Tanıyan İlk Latin Amerika Ülkesi; Şili

Turizm açısından önemli doğal güzelliklere sahip olan Şili’de, And Dağları sayesinde büyük bir hidroelektrik enerji potansiyeli bulunmaktadır

İsmi Aymara dilinde “dünyanın bitimi” anlamına gelen Şili, Atlantik ve Pasifik Okyanusları arasında stratejik bir konuma sahip bir ülkedir. Özellikle turizm açısından önemli doğal güzelliklere sahip olan ülkede And Dağları sayesinde büyük bir hidroelektrik enerji potansiyeli bulunmaktadır. Kıyıları boyunca ülkenin zengin balıkçılık kaynakları mevcuttur. Kuzeydeki kurak araziler maden yatakları ile bezenmiştir.

Cumhuriyetimizin ilanından sonra ülkemizi tanıyan ilk Latin Amerika ülkesi olan Şili, Latin Amerika ve Karayipler (LAK) bölgesinde Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzaladığımız tek ülkedir. Bölgede en iyi işleyen gümrük rejimine sahip olan ülkede coğrafi uzaklık, doğrudan uçak seferlerinin olmaması gibi iş insanlarının karşılıklı ziyaretlerini kısıtlayan etmenlere rağmen, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerde ve temaslarda artış trendi yakalanmış ve karşılıklı olarak firmaların pazara ilgisinde olumlu yönde gelişmeler olmuştur.

İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi, 2022 yılında 750 milyon dolar iken, 2023 yılında yüzde 30 azalarak 521 milyon dolar olmuştur. Bununla birlikte Şili’ye ihracatımız 2022 yılında 469,1 milyon ABD doları iken ithalatımız ise 209,9 milyon ABD doları seviyesinde gerçekleşmiştir.

Şili’nin ihraç ettiği ürünler bakır, lityum, iyot, pasifik somonları, ormancılık ürünleri, taze üzüm ve kiraz iken; ithal ettiği ürünler ise mineral yakıtlar, motorlu taşıtlar, makine aksamları, elektronik cihazlar, demir-çelik ve ilaçlardır.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Start typing and press Enter to search