Isparta’nın Senirkent ilçesinde yılda 4 bin ton Garip Barbunyası üretilerek milli ekonomiye katkı sağlanıyor.

İç piyasaya satılıyor

Senirkent ilçesinin 700 nüfuslu Garip köyünde 2 bin dönüm barbunya ekimi bulunuyor. 700 nüfuslu köy 2 bini geçen tarım işçisi ve sıcak havaların yardımı ile Garip Barbunyasını üreterek, İstanbul ve Bursa ağırlıklı olmak üzere büyük şehirlere satarak iç piyasaya pazarlıyor.

Köy artık barbunya ile anılıyor

Köydeki üreticileri sık sık ziyaret eden Isparta Ziraat Odası Başkanı ve İl Koordinasyon Başkanı Mustahattin Can Selçuk, Garip köyünün artık barbunya ile anıldığını belirterek, “Köyde çalışan işçilerimiz var. Burada vatandaşımız üretim yapıyor. Koronavirüs salgınının gölgesinde bir kez daha anlamış olduk gıdanın ne kadar önemli olduğunu üretim oldukça bizler aç kalmayacağız. Dünyada en kötü şey aç kalmaktır. Allah hiç kimseyi hiçbir ülkeyi açlık ile sınamasın. Bütün üretim yapan kardeşlerimizin emeklerine yüreklerine sağlık, biz çiftçiler olarak üretiyoruz Türkiye’mize afiyet olsun” ifadelerini kullandı.

Geçen yıla göre fiyatlar düşük

Köydeki barbunya üreticilerinden biri olan ziraat mühendisi Havvanur Çelebi üretilen barbunyaları büyük illere satarak milli ekonomiye destek olduklarını aktardı. Fiyatların geçen yıla göre düşmesi üzerine Çelebi, “Düşük olmasının nedeni ise sürekli mono kültür tarım yapıldığı için hastalık oluşuyor bu yüzden kök çürüklüğü ve antraknoz bir sürü hastalık oluşabiliyor. Diğer bölgelerde tanındığı için fazla ekim yapıldığından dolayı fiyatı biraz düşük. Diğer illerimizde barbunya üretimi yapılıyor ama garip barbunyası rengiyle, aromasıyla, iç beyazlığıyla marka haline geldi. Bence bu köyle ilgili Garip barbunyası tescillenmeli ve her yere duyurulmalı.” dedi.