DEİK’in Teknoloji ve Dijitalleşme Alanında bir Platform Olmasını Amaçlıyoruz

Geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz şair, yazar ve düşünür Sezai Karakoç, “İnsanlığın Dirilişi” adlı kitabında “İnsanlık, tekrar medeniyet muhasebesini yapmak ve hakikat medeniyetine dönerek yenilenmek, tazelenmek, yeni bir ruh ve hayat kazanmak, dirilmek zorundadır; insanlığın ruhu yeniden doğuşa gebedir.” diyor.

Biz DEİK olarak yenilikçi anlayışımızla 1985’den günümüze kurucu kuruluşlarımız, üyelerimiz ve İş Konseylerimizle faaliyetlerimizi Türkiye ekonomisinin dinamiklerini güçlendirmek ve Türkiye’nin gücünü dünyaya taşımak için aralıksız sürdürüyoruz. 148 İş Konseyimiz ile ülkeler arası yatırım ve ticareti artırmak için “ticari diplomasi” anlayışıyla faaliyetlerimize; Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş’un destek ve koordinasyonuyla devam ediyoruz.

DEİK’in yolculuğu Türkiye-Japonya İş Konseyi Başkanı Şarık Tara’nın ofisinde bir odada başladı. Daha sonra Beyoğlu Odakule’de TOBB ofisinin bir bölümünün DEİK’e ayrılmasına karar verildi. 1987’de bu binanın 9. katında yer alan ofis fiilen hizmete geçti. Sonrasında ise, 2004’de TOBB Plaza’nın bir bölümü DEİK’e ayrıldı. 2015 yılında ise DEİK olarak Levent’teki yerimize taşındık ve 7 yıl bir plazanın iki katında çalışmalarımızı sürdürdük.

Karakoç’un belirttiği gibi, İş Konseylerimizle; yenilenmek, yeni bir ruh ile hayat kazanarak daha verimli olabilmek ve işlerimizi daha temsiliyeti yüksek bir ortamda gerçekleştirebilmek adına Seyrantepe’deki yeni yerimize geçtik. Geniş ve modüler toplantı odaları ve kullanışlı alanı ile İş Konseylerimizin kendilerini şahsi ofislerinde gibi hissettikleri yeni merkezimizde ticari diplomasi faaliyetlerimizi daha güçlü bir şekilde gerçekleştiriyoruz.

Diğer yandan, salgın başladığından beri her fırsatta dile getirdiğimiz kavramlardan dijital teknolojileri ve yapay zekayı, hayatımızda düşündüğümüzden daha yaygın ve hızlı bir şekilde kullanmaya başladık. Ve öyle görünüyor ki, aslında sadece hayatımızın her alanında hep birlikte içine alındığımız bir dijitalleşmeden değil, yeni bir Dijital Ekonomi’den bahsediyoruz. Bu doğrultuda DEİK olarak, dijitalleşmeye uyum sağlamak için kurduğumuz yeni İş Konseyimiz ile teknoloji ve dijitalleşme alanında bir platform olmayı amaçlıyoruz. Bu sebeple de “Dijital Teknolojiler” isimli 148. İş Konseyimizi kurduk. Bu İş Konseyimizle, hızla dijitalleşen dünyamız ve ekonomileri göz önüne alındığında, dijital teknoloji alanındaki gelişmeleri takip ederek DEİK eko-sistemini büyütecek ulusal ve uluslararası faaliyetler ve çalışmalar yürütmeyi amaçlıyoruz. Türkiye’nin bir dijital teknolojiler merkezi haline gelmesi, diğer ülkelerle dijital koridorlar oluşturulması; şirketlerin dijital dönüşümünün teşvik edilmesi, girişim sermayesi alanındaki çalışmaların uluslararası pazarlara ve finansmana erişiminin sağlanması, önceliklerimiz arasında.

İş Konseyimizle ayrıca, yeni teknoloji trendlerine ilişkin uyum süreci ve yatırımların teşvik edilmesi, blokzincir teknolojisi uygulamaları ve kripto paralar; giyilebilir teknolojiler; 5G; artırılmış gerçeklik ve metaverse/sanal gerçeklik; bulut teknolojisi; robotlar ve yapay zeka; siber güvenlik; nesnelerin interneti; finansal teknolojiler (FinTech); oyun (gaming); akıllı binalar ve şehirler; elektrikli havacılık ve araçlar fırsat görülen diğer alanlar ve yeni trendler üzerine çalışmayı hedefliyoruz.

Bu hedefle; teknoloji, sürdürülebilirlik ve enerji konularını işlediğimiz Business Diplomacy dergimizin bu sayısında birbirinden değerli iş dünyası ve akademisyen ile yaptığımız değerlendirmelerde Türki Cumhuriyetlerde yatırım fırsatlarını ve Birleşik Arap Emirlikleri ile Türkiye arasındaki ilişkileri ele aldık.

Keyifli okumalar ve sağlıklı günler diliyorum.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Start typing and press Enter to search