Yalnızca Atık Oduna Odaklanmıyor, Çok Daha Fazlasına Dikkatimizi Veriyoruz

Regawatt Şirketinden Klaus Röhrmoser Business Diplomacy okurları için sorularımızı yanıtladı.

1- Regawatt’un faaliyetlerden bahseder misiniz?

Biz Münih’te kurulan bir Alman mühendislik grubuyuz. Otuz yıldır uzmanlık alanımız olan biyoenerjiler üzerine çalışıyoruz. Bir kısmını biyogaz oluşturuyor fakat çoğunlukla artık odun, peyzaj yönetimi odunu vb. ile çalışıyoruz.

Yaklaşık otuz yıl önce, bölgesel merkezi ısıtma amaçlı normal ısıtma santralleri kurmaya başladık. Ardından 90’lı yılların sonuna doğru, yalnızca ısı değil aynı zamanda elektrik de üreten ilk buhar türbini santrallerimizi kurmaya başladık. Daha sonra, küçük buharlı santrallerin verimliliğinin düşük olduğunu gördük. Dolayısıyla, bir sonraki adımımız, verimliliği hali hazırda biraz daha yüksek olan organik rankin çevrimi santrallerinden daha çok tasarlamaktı. Bunların kullanımı çok daha kolaydı fakat verimlilik orta düzeydeydi. Bu sebeple odun gazlaştırıcısına yöneldik.

-Odun gazlaştırıcısı nedir?

Odun gazlaştırıcısı, bir odun kütüğünü yaktığınızda alevin doğrudan çıkmamasını ve iki santimetre öteden çıkmasını sağlar. Önce odun gazlaştırılıyor, ardından bu odun gazı yakılıyor. Bu, odunu yakmanın gerçekten de temiz bir yolu. Egzozda neredeyse hiç toz bırakmıyor ve filtreye de ihtiyacınız kalmıyor. Bu yüzden kullanımı çok daha kolay.

Fakat, hali hazırdaki gaz üretmemize rağmen bu gazı neden bir gaz motorunda kullanmadığımızı ve elektrik şeklinde yüksek düzeyde enerji üretmediğimizi sorgulamaya başladık ve akabinde bunu da yaptık. Bir gaz temizleme sistemi geliştirdik çünkü ham gazı doğrudan bir gaz motoruna aktaramıyoruz ve temizlememiz gerekiyor.

2- Türkiye pazarı sizin için ne ifade ediyor ve burada pazara sürmeyi planladığınız ürün ve hizmetler neler?

Türkiye’de işin iyi tarafı şu ki, ülkeyi bir adım ileriye taşımak adına yüksek bir motivasyon var ve burada birçok alanda enerji dönüşümünün gerçekleştiğini görüyoruz. Bildiğiniz gibi Türkiye bu konuda Almanya gibi doygunluğa ulaşmış durumda değil. Dolayısıyla, insanlar çok daha motive. Diğer yandan Türkiye’de açıkça görülen bir finansman problemi var ama biz WiseKey ile bunun üstesinden gelmeye çalışıyoruz. Diğer firmalarla rekabet edebilmek için düşük fiyatlara bir üretim yeri kurmak niyetindeyiz.

3- Yenilenebilir enerji alanları konusunda takip ettiğiniz ve ilham verici bulduğunuz küresel trendler nelerdir?

Açıkçası, çok fazla araştırma yapıyor ve gelişme kaydediyoruz. Bir deney gazlaştırıcımız var ve yakıt testi yapıyoruz. Yalnızca oduna veya atık oduna odaklanmıyoruz ve artık çok daha fazlasına dikkatimizi veriyoruz.

Türkiye’de ormancılık pek yok ve odun, yakılıp yalnızca enerji olarak kullanılamayacak kadar değerli. Bu yüzden, farklı kaynaklarla deney yapacağız. Bu işin bir yönü. Diğer yönü ise, değerli ürünler konusu. Biz yalnızca gazın değil aynı zamanda biyolojik ürünlerin de değerini artırmak istiyoruz. Gazlaştırıcılarımız gazın yanı sıra biyoyağ da üretiyor.

Klaus Röhrmoser / ReGaWatt GmbH

 

 

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Start typing and press Enter to search