• “Yeşil Dünyamız” kitabının hikayesinden bahsedebilir misiniz? Nasıl bir içgörüyle okuyucularla buluştu?

Biz pandeminin başında çocuklara yönelik öğretici bir aktivite kitabı yapmak istiyorduk. Kitabın konusunu da güncel bir problemle bağdaştırmaya karar verdik. İklim krizi bildiğimiz gibi günümüzün en güncel problemlerinden biri, bu problemlerin önüne geçebilmek için hem aksiyon almamız hem de etrafımızdakileri bilgilendirmemiz gerekiyor. Bunun için okulumuzun girişimcilik kulübüne girdik. Kulüpte pazarlamadan finansa kadar birçok alanda bilgi edindik ve kitabımızı hazırlamaya başladık. Yaz süresi boyunca kitabımız üzerinde çalıştık. Kitabımızı hem öğretici hem de eğlenceli yapmak için interaktif olmasına dikkat ettik ve iklim krizi alanında çalışan profesörler ve kurumlardan destek aldık. Basım aşamasında Yeni İnsan Yayınevi ile çalıştık. Onların da yardımı ile lansmanımızı gerçekleştirdik ve okuyucularımızla buluştuk. Şu an “Yeşil Dünyamız” birçok kitapçıda ve fuarda yer alıyor.

  • Kitabın içeriği hakkında bilgi verebilir misiniz?

“Yeşil Dünyamız” 8-12 yaş arası çocuklara yönelik, sürdürülebilirliği öğretmeyi hedefleyen interaktif bir aktivite kitabı. Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan ”İklim Eylemi” ve ”Nitelikli Eğitim” maddelerine katkı sağlamayı amaçlıyor. Kitabımızda hem bilgi sayfaları hem de etkinlikler bulunuyor. İçinde iklim krizi, sürdürülebilirlik, su kirliliği, kuraklık, ormansızlaşma, müsilaj, sera gazları, buzulların erimesi gibi farklı konuları bulabilirsiniz. Ayrıca yaprak kurutma, sağlıklı tarifler, labirent, eşleştirme, spor, tohum ekimi, video, bingo, boyama gibi aktivitelere yer verdik.

  • Bir de TEMA Vakfı ile iş birliğiniz var… Ayrıntıları nelerdir?

TEMA ile kitabımızın yapım aşamasında tanıştık ve toplantılarımız sonucu onlarla iş birliği yapma kararı aldık. TEMA bize birçok konuda destek oldu, kitabımızın içeriğini ve dilini kontrol etti ve kitabımızın ön sözünü yazdı. Yazarlar olarak ilk iki baskıdan sağlayacağımız telif gelirimizi TEMA Vakfı’na bağışlıyor olacağız. Projemizin devamında ise doğa koruma alanında faaliyet gösteren diğer sivil toplum kuruluşlarına bağışlamaya devam edeceğiz.

  • Global anlamda yaşadığımız bir iklim krizi ile karşı karşıyayız. Bu krizin sonuçlarının da hayatımızın her anını etkilediği bir gerçek. Bu bağlamda, ‘Yeşil Dünyamız’ hangi noktada duruyor?

Bizim amacımız insanların sürdürülebilir bir yaşam için adım atmasını sağlayacak bir proje gerçekleştirmek. Sürdürülebilir bir yaşam, eski kuşaklara dayanan alışkanlıklarımızı değiştirmek ile mümkün. “Yeşil Dünyamız” bu alışkanlıkları erken yaştan değiştirmeyi teşvik ederek daha iyi bir gelecek inşa ediyor.

  • Son zamanlarda sıkça karşılaşğımız bir kavram “Sürdürülebilirlik”. Peki, bu kavram neden bu kadar önemli? Sizce daha sürdürülebilir bir yaşam için yapabileceklerimiz nelerdir?

Sürdürülebilirlik gezegenimizde yaşamın devam etmesi için en önemli faktörlerden biri. Özellikle son zamanlarda kentleşme ve fosil yakıt tüketimindeki artış ile doğanın dengesi bozulmaya başladı. Bu nedenle doğaya karşı sahip olduğumuz sorumluluklar hiç olmadığı kadar fazla. “Yeşil Dünyamız” çocuklara daha iyi bir gelecek için günlük yaşantılarında yapabilecekleri bireysel değişiklikleri gösteriyor. Ulaşım aracı olarak bisiklet kullanmak, markete giderken plastik poşet almak yerine evden bez çantamızı getirmek, duş süremizi 5 dakika olsa da kısaltmak, geri dönüşüm kutuları kullanmak ve elektrik, su gibi kaynakları gereğinden fazla harcamamak bunlardan bazıları. Bu problemde bireylerin olduğu kadar şirketlerin de sorumluluğu var. Üretimde geri dönüşüme önem vermek ve daha inovatif yollarla az doğal kaynak tüketmek yapılabileceklerinin önde gelenleri. İnanıyoruz ki daha yeşil bir gelecek, insanların ve şirketlerin kendi çaplarında yapacakları küçük değişikliklerle mümkün olacak.

  • Yeşil Dünyamız kitabıyla ilgili hedefleriniz nelerdir?

 “Yeşil Dünyamız” ile öncelikli hedefimiz olabildiğince fazla çocuğa ulaşmak ve sürdürülebilirlik dahil olmak üzere günümüzün önemli konuları hakkında farkındalık yaratmak. Kitabımızı Türkiye’de eğitime erişimi yeterli olmayan okullara sponsorlar aracılığıyla ulaştırıyoruz. Şu an Doğu’da 51 köy okuluna ve 2183 öğrenciye ulaştık. Umarız ki küçük de olsa sürdürülebilir bir yaşam için adım atılmasını sağlayabiliriz. İnanıyoruz ki sponsorlukların yardımı ile projemiz daha çok büyüyecek ve daha çok çocuğun hayatına dokunacağız. Projemize destek vermek ve sponsorluklar için bize [email protected] e-posta adresinden ulaşabilirsiniz.

Derin Erdem- Defne Gürkan