Beyaz Zambaklar Ülkesinde

Son zamanların en çok dikkat çeken ülkelerinden biri; Finlandiya. Gerek eğitim standartları gerekse yaşam kalitesiyle adından sıkça söz ettiriyor. Ancak onun ilgi çekmesinin nedeni yalnızca eğitim sistemi değil. Eğlence ve iş imkânları, ekonomisi, kabul edilebilir nüfusu, doğası ve teknolojik girişimleri de tercih edilme nedenleri arasında. Peki dünyanın göz bebeği ülkesi olan Finlandiya nasıl bir yer? Işte o ilginç bilgiler…

  • Finlandiya’da güneş batmıyor! Güneş batmaması Kuzey ve Güney kutup dairelerinde gerçekleşen bir tür doğa olayı. Ve bu doğa olayı, Finlandiya’da yaz mevsimi yaşanırken 24 saat güneşin batmamasına neden oluyor. Bu durum, ülkenin özellikle Lapland bölgesinde iki aydan fazla sürebilirken, bölgede yaz aylarında gece yarısı saatlerinde oturup, güneşi izlemek mümkün.
  • Kışın sıcaklar -30 civarına kadar düşüyor. Yazın ise en fazla 20 derece civarında seyrediyor.
  • Büyük marketler hariç- pazarlardaki meyve ve sebzeler kilo ile değil litre ile tartılıyor.
  • Apartmanlarda ortak kullanım alanı olarak mutlaka sauna yapımına özen gösteriliyor ve sauna Finler için çok önemli bir kültür.
  • Ülkede eğitim seviyesi çok yüksek. İlkokulda İsveççe, Fince ve İngilizce öğrendikten sonra lisede ek olarak seçmeli bir dil daha öğrenip genelde dört dili tamamlıyorlar.

Finlandiya’da Mutlaka Görülmesi Gereken Üç Şehir:

  1. Helsinki

“Dünyada yaşanacak en iyi şehir hangisi?” konulu neredeyse tüm araştırmalarda ilk beş sıradaki yerini her sene başarıyla koruyan Helsinki; 1550 yılında kurulmuş ve 1812’den beri Finlandiya’nın başkenti olmuştur. Bugün başkent, dünyadaki en yüksek ‘İnsani Gelişme Endeksine’ sahip ülkelerden birine açılan kapıdır.

Baltık kıyısında yer alan Helsinki’de moda, mobilya ve tekstil ürünlerini sergileyen butikler, mağazalar ve galeriler sıralanmıştır. Helsinki ormanları arasında gezinebilir; yakındaki adaların etrafında yelkenle turlayabilirsiniz. (Helsinki’de 315 ada bulunmaktadır) “Kuzey’in Beyaz Kenti” ismiyle anılan şehirde yeşilliklerin ve maviliklerin özel biçimde korunduğu gelişmiş metropol yapısına rağmen, Finlandiya’nın tüm doğal güzelliklerini de bir arada ve aynı seyahatte bulabilirsiniz. Şehir 2012 yılında “Dünya Tasarım Başkenti” olarak da seçilmiştir.

  • Seurasaari Açık Hava Müzesi’ni ülkenin dört bir yanından gelen yerli ve yabancı turistler ziyaret etmektedir. Burada otantik eski Fin evlerini, geleneksel kıyafetleri ve bugün Finlandiya’yı Finlandiya yapan geleneksel detayları keşfedebilirsiniz.
  • Daha çok yerel halkın tercih ettiği popüler yazlık mekân Pihlajasaari’nin kumlu plajlarında vakit geçirebilirsiniz.
  • Helsinki’nin en büyük Hayvanat Bahçesi ile tanınan Korkeasaari’de 200 tür hayvan ile tanışabilirsiniz.
  • Kentin diğer popüler adaları arasında yer alan Vallisaari’de surları gezmek çok keyifli olacaktır.
  1. Laponya (Lapland)

Finlandiya’nın en kuzeyinde bulunan Laponya, dünyaca üne sahip pek çok doğal olayının bir arada yaşandığı bir noktadadır. Bu bölge, Kuzey Kutbu dairesi içerisinde yer aldığı için özellikle ren geyikleri, kendisine hayran bırakan husky köpekleri ve yarattığı benzersiz görselleriyle eşsiz bir deneyim sunan kuzey ışıkları bu bölgede görülmektedir. Bu özellikleriyle Laponya, masaldan çıkmış bir yer izlenimi sunar.

Kutup bölgesine çok yakın olmasından dolayı Aralık’tan Nisan’a kadar sıcaklık bölgede -40 derecededir ve yoğun bir kar yağışı hakimdir. Bölgede bahar aylarında bile sıcaklıklar en fazla 10 dereceye, yazın ise en fazla 20 dereceye kadar çıkabiliyor. Laponya’ya özgü Kuzey Işıklarına (Aurora Borealias) burada çıplak gözle şahit olabilirsiniz. Lapland; İsveç-Norveç ve Finlandiya’nın ortak toprağı sayılıyor. Bu nedenle Lapland’da kuzey ışıklarına denk gelemeseniz bile bu 3 ülkede aynı anda bulunmanın tadını çıkartabilirsiniz. Buna ek olarak Lapland’de Atlantik denizinde yüzmeyi deneyen turistler de görebilirsiniz.

  1. Oulu

Kalkınmış bir şehir olan Oulu, küçük köprülerle birbirine bağlanan birkaç adadan oluşur. Üniversiteli öğrenci nüfusu, şehre canlı bir hava katar. Finlandiya’daki en eski bilim merkezi konumunda olan Tiedeskus Tietomaa bu şehirde yer almaktadır. Pek çok bilimsel konuya ilişkin multimedya içerikleri ve fiziki objeler bu merkezde bulunur.

Rotuaari’de yerliler gibi bisiklet kiralayıp gezinmek; tarihi Oulu Kaupunginteatteri şehir tiyatrosunda bir oyun izlemek ve Oulu Linna Kalesi’ni gezmek mümkündür.

Finlandiya’da Yapmadan Dönmemeniz Gereken Dört Şey:

1-) Kuzey ışıklarını görmek;

2-) Fin hamamını denemek;

3-) Feribotlarla ada turu yapmak;

4-) Noel Baba’nın evini ziyaret etmek…

Finlandiya’da Ne Yenilir?

Finlandiya’nın denize bakan bir ülke olması, ekmekten çorbaya kadar hemen hemen her yemeklerinde balık tercih etmelerine neden olmaktadır.

Lahana sarması (kaalikääryleet), (Geyik, ördek, tavşan gibi) av yiyecekleri, kızartılmış tatlı su levreği, Hernekeitto – Bezelye çorbası, Somon Çorbası ( LohikeittoAna malzemesi somon balığı olan bu çorba; patates, havuç, defne yaprağı ve dereotuyla servis edilir.) ve ekmek arası balık “Kalakukko” (hamurun içerisine; balık ve sebzeler doldurularak fırında pişirerek, balıklı ekmek elde ediliyor.

Nilsu Emre – Gezi Yazarı

 

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Start typing and press Enter to search