Türkiye ve Finlandiya Ticaret Hacmini Artırmayı Hedefliyor
Türkiye ve Finlandiya arasındaki ticaret hacmi ilk kez 2022 yılında 2 milyar doları aştı
Türkiye’nin Finlandiya’ya ihracatı, salgına rağmen 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 11 artarak 370 milyon dolar olurken Türkiye’nin Finlandiya’dan ithalatı ise aynı oranda artarak 1.341 milyar dolar seviyesinde olmuştu. 2022 yılında azalan pandemi etkisiyle Türkiye’nin Finlandiya’ya ihracatı 708,9 milyon dolar seviyesine yükselirken Finlandiya’dan ithalatı ise 1.395 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti ve iki ülke arasındaki ticaret hacmi ilk kez 2 milyar doları aşmış oldu ve dış ticaret açığımız aynı dönemde 686 milyon dolar seviyesine geriledi.
Türkiye’nin Finlandiya’ya ihracatını incelediğimizde otomotiv, makinalar ve elektrikli cihazlar, demir-çelikten eşya ve ev tekstili sektörlerinin öne çıktığını görürken, Türkiye’nin Finlandiya’dan ithalatında ise yüzde 22’lik pay ile kağıttan veya kartondan eşya, yüzde 10’luk pay ile demir çelik ve yine yüzde 10’luk pay ile odun veya diğer lifli selülozik maddelerin hamurları, geri kazanılmış kağıt veya karton eşyaların öne çıktığını görmekteyiz.
Halihazırda 2002-2022 yılları arasında Finlandiya’daki Türk doğrudan yatırımları 65 milyon dolardan fazla gerçekleşti. Buna ek olarak firmalarımız için, elektrik ve elektronik, tıbbi cihaz ve ekipmanlar ile çevre teknolojileri konuları başta olmak üzere Finlandiya’da yeni yatırım ve ortaklık fırsatları olduğunu söyleyebiliriz.
Aynı dönemde Finlandiya’dan Türkiye’ye yapılan doğrudan yatırımlar 446 milyon doları aştı. Fin firmalarının ülkemizdeki yatırımları; ticaret, telekomünikasyon, demir-çelik, hazır giyim, elektronik, makina ve kimya sanayine yöneliktir. GSM lisansı ve telekomünikasyon ağı alanındaki Fin yatırımları Finlandiya’nın en önemli yatırımlarından biri olmakla birlikte, iki ülke arasında yaşanan son gelişmeler ile birlikte savunma sanayii alanında yatırımların ve ticaretin artacağını da söyleyebiliriz. Bunun ilk örneğini Finlandiyalı çelik üreticisi bir firmanın, askeri araç üreticisi olan bir Türk firmasına 2025 yılına kadar koruyucu malzeme tedarik edeceğini açıklamasıyla görmüş olduk.
Türkiye ve Finlandiya ticari ilişkileri gelişmeye devam ediyor
DEİK/Türkiye-Finlandiya İş Konseyi olarak, 11-13 Ocak 2023 tarihleri arasında Finlandiya’ya gerçekleştirdiğimiz heyet ziyaretinde, T.C. Ticaret Bakanımız Sn. Mehmet Muş ve Finlandiya Kalkınma İş Birliği ve Dış Ticaret Bakanı Sn. Ville Skinnari’nin katılımlarıyla; Türkiye-Finlandiya Yuvarlak Masa Toplantısı düzenledik. Bu ziyareti ve toplantıyı, 8 Haziran 2022’de İstanbul’da ilk kez gerçekleştirilen Karma Ekonomi ve Ticaret Komitesi’nden (JETCO) bu kadar kısa süre sonra Türkiye ile Finlandiya arasında gerçekleştirilmesi açısından, iki ülkenin de ticari ilişkilerin gelişmesini ne kadar istediğinin göstergesi olarak değerlendirebiliriz.
Sn. Ville Skinnari Türkiye ve Finlandiya Yuvarlak Masa Toplantısı’nda Türkiye ve Finlandiya arasında halihazırda var olan ticaret ve yatırım ilişkilerine ek olarak yeşil enerji- yeşil çelik, savunma sanayii, gıda, 5G teknolojisi gibi birçok farklı sektörde iş birliği fırsatlarının bulunduğunun altını çizmiş, Türkiye’nin Avrupa’ya verdiği lojistik destek ve tahıl koridorunu açık tutma konusundaki çabaları sebebiyle teşekkürlerini iletmişti.
Sn. Mehmet Muş da söz konusu konuların iki ülke arasındaki ticari ilişkiler için büyük önem arz ettiğine dikkat çekmiş; 2 milyar doları aşarak rekor kıran iki ülke arasındaki ticaret hacminin hala potansiyelinin altında olduğunu belirterek, hedef olarak 5 milyar doları göstermişti. İki ülke arasında özellikle IT (yazılım, oyun, fintech, siber güvenlik) ve Gemi İnşaat Sektörlerindeki iş birliğinin artırılması gerektiğini ifade etmişti.
T.C. Ticaret Bakanımız Mehmet Muş’un ve Finlandiya Kalkınma İş Birliği ve Dış Ticaret Bakanı Sn. Ville Skinnari’nin de belirttiği gibi iki ülke arasındaki ticari ve yatırım ilişkileri büyük bir potansiyele sahip. Özellikle yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm konularında ülkemizin büyük bir özenle çalışmalar gerçekleştirdiği ve AB’nin yavaş yavaş İkiz Dönüşüm ticaret politikalarını hayata geçirdiği bu dönemde AB’nin 0 Karbon hedeflerini başarıyla gerçekleştiren Finlandiya’da 2021 Avrupa Yeşil Başkenti olan Lahti’de Halton Group, Peikko Group ve Kempower tesislerine ziyaret gerçekleştirdik. Ziyaretler sonrasında Lahti Belediyesi ve Lahti Bölge Geliştirme Kurumu (LADEC) ile de bir araya geldik. Bu toplantıda Lahti’nin Avrupa Yeşil Başkent’i olma yolunda attığı adımları ve hem çevre hem de iş dünyası arasında kurmayı başardıkları kazan- kazan ilişkisini dinleme fırsatı bulduk.