“Ben, ‘Biz’ Olduğumuz Zaman ‘Ben’im”
‘Cumhuriyet’, ülkemizin bir asırlık bağımsızlık hikâyesi… Büyük bir gururla kutladığımız Cumhuriyetimizin 100. yılına tanıklık etmek, bu coşkuyu birlikte yaşamak eşsiz bir duygu. Dünyanın içinden geçtiği bu zorlu zamanlarda rehber edindiğimiz Atatürk’ün sonsuza dek yankı bulacak sözü ne kadar da önemli, “Yurtta Barış, Dünyada Barış.”
Evet, dünya zor zamanlardan geçiyor. Bir yanda savaşlar diğer yanda küresel krizler. Oysa, kısa zaman önce, tüm dünyanın salgın gerçeğiyle yüzleştiği anlarda hayatta var olabilmemizin birçok açıdan birbirimize bağlı olduğunu tecrübe etmiştik. Geçmişi unutmak gibi bir alışkanlığımız olsa da ben hala dünyada barışın, dostluğun en önemli kazanım olduğuna inanıyorum. Afrika’nın “ubuntu” isimli zarif bir felsefesi vardır, “Ben, ‘biz’ olduğumuz zaman ‘ben’im.” anlayışını yansıtır. Bu yaklaşım, her bir bireyin kendi faydasının ötesinde, bütünün ve tüm canlıların refahını düşünmeyi öğütler. Biz de aynı bu şekilde Afrika ile olan ilişkilerimizde sadece kendimizi değil, kazan-kazan ilkesini benimseyerek, toplumun genel faydasını gözetiyoruz.
Türkiye-Afrika İş ve Ekonomi Forumu’nun (TABEF) dördüncüsünü 12-13 Ekim’de, ‘Zorlukların ele alınması, fırsatların önünün açılması’ temasıyla İstanbul’da gerçekleştirdik. DEİK, Afrika kıtasında ticari iş birliklerini güçlendirmek ve yatırımları artırmak maksadıyla ticari diplomasi faaliyetlerini sürdürüyor. TABEF özelinde çıkardığımız bu sayımızda kapak konusu olarak Türkiye Afrika ilişkilerini, atılan adımları ve TABEF etkinliğinin yansımalarını anlattık. Kapak röportajımızı ise T.C. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat ile gerçekleştirdik.
Dosya kısmında Japonya ile Türkiye arasındaki ikili ilişkileri ve ticari faaliyetleri mercek altına alırken, Japonya Türkiye Büyükelçisi Takahiko Katsumata, Japonya ile olan güçlü bağlarımızın anlattı.
Keyifli okumalar.