Küresel teknoloji şirketlerinin ülkemizde varlıklarını sürdürmesi, hayati önem taşıyor.

Son iki yıllık süreçte dünya devi çok uluslu teknoloji şirketlerinin Türkiye’den çıkışına ya da büyük oranlı istihdam daraltmalarına tanık oluyoruz. Önce geçtiğimiz yıl NettApp ve Accenture gibi kritik şirketler ülkemizden çıktı. Geçtiğimiz haftalarda dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri tüm Avrupa’da 10 bin kişiyi işten çıkaracağını açıkladıktan hemen sonra Türkiye’deki operasyonunu yüzde 70 oranında küçülttü.

Yerli ve millî teknolojilerin hem kritik verilerin ülkede kalması hem de yerli teknoloji girişimlerimizi desteklemek adına ne kadar önemli olduğunun altını sürekli çiziyoruz. Yerli teknolojiler geliştiren bir grup olarak bu alanda da önemli bir misyona sahibiz.

Ancak bu yerli ve millî girişimlerimizin yaşaması adına bile olsa küresel teknoloji şirketlerinin ülkemizde varlıklarını sürdürmesi, hayati önem taşıyor. Teknolojinin geleceği tayin ettiği bir dönemdeyiz. Dijitalleşme ihtiyacının arttığı ve yeni iş yapış modellerinin geleceği belirlediği bu ortamda, ülkenin geleceği açısından küresel teknoloji şirketlerinin ülkemizde kalması gerekiyor. Özellikle siber güvenlik risklerinin arttığı; sınır bilişim, 5G, blockchain, kuantum bilgisayarlar gibi yeni teknolojilerin tüm dünyayı yeniden şekillendireceği bir ortamda hiçbir teknoloji devini kaybetmemeliyiz. Ayrıca küresel şirketlerin bulundukları ülkelerde oluşturdukları kültürle, ulusal düzeyde diğer sektörlere ve yerli teknoloji geliştiricilerine de rol model olduğunu unutmayalım. Özellikle girişim ekosistemiyle yaptıkları iş birlikleriyle yenilikçi yerli teknolojilerin geliştirilebilmesine ve ihracatına sundukları katkı son derece değerli.

Stratejik Yatırım

Hitay Holding olarak 1988’den beri teknoloji alanında yatırımlar yapıyoruz. Grup şirketlerimizden Teknoser, sistem entegratörü olarak faaliyet gösteriyor. Bu alanda işimizin doğası gereği, uluslararası markalarla iş birliği hâlindeyiz. Bildiğiniz gibi uzun süredir konuşulan dijital dönüşüm, pandemiyle beraber beklenmedik şekilde hızlandı. Her ani hızlanmada olduğu gibi bu süreçte de teknolojide bir tarafa eğilim artarken arada bazı boşluklar oluştu. En önemlisi teknolojik altyapıyı kaldıracak siber güvenlik ihtiyacı arttı. Bu gelişmeler yaşanırken biz de Hitay Holding olarak oluşabilecek fırsatlar bakımından pazarı incelemeye başlamıştık.

Fujitsu’nun global ölçekte bazı ülkelerden çıkış yapmak istediğini duyunca, kendileriyle bir araya gelerek görüşmelere başladık. Uzun ve titizlikle yürüttüğümüz sürecin sonunda Teknoser, Fujitsu Technology Solutions şirketinin Türkiye’deki iştiraki Fujitsu Technology Solutions Bilişim Limited’i satın aldı.

Fujitsu’nun ülkemizde kalmış olması, pek çok açıdan değerli. Birçok şirket küçülmeye giderken, küresel teknoloji şirketleri ülkeden çıkarken gerçekleştirdiğimiz bu satın alma önce ülkemiz sonra grubumuz adına çok stratejik bir karar olarak hayata geçti. Global bir teknoloji şirketine yaptığımız bu yatırım, aynı zamanda Türkiye’nin geleceğine ve potansiyeline duyduğumuz güvenin göstergesi. Onlarca kamu kuruluşunun hizmetlerinde aksama olmaması da bu tür yatırımlarla çok ilişkili. Fujitsu’nun dijital dünyadaki çözümleri global muadillerinden çok daha istikrarlı. Bu alımla, dijital dönüşümle artan siber güvenlik çözümleri ihtiyaçlarını karşılarken küresel ölçekteki bazı teknolojilere de doğrudan erişim hakkı elde ettik.

Her Zaman Fırsat Var

1980’lerden beri girişimciyim. Hitay Holding’in bilgi teknolojileri, ödeme sistemleri, online araştırma, güvenlik teknolojileri ve online spor şans oyunları alanlarında yatırımları bulunuyor.

Ülkemiz teknoloji yatırımı yapmak için çok uygun zeminler, iyi fırsatlar sunuyor. Bu dün de böyleydi, bugün de böyle. Teknolojinin hızının yükselmesi ve biçimini değiştirmesiyle yarın da böyle olacak gibi görünüyor. Ülkemizin dijital geleceğinin inşasında tüm paydaşlarla yakın bir iş birliği içinde çalışıyoruz. Fujitsu gibi küresel teknoloji şirketlerinin tecrübelerinden de aktif olarak yararlanmaya devam edeceğiz.

Örneğin Hitay Holding şirketleri, kendi alanında uzman ama bir yandan da teknolojinin tüketicisi konumundalar. Yani teknolojiyi doğru, rekabetçi şartlarda alıp piyasayla buluşturuyor ve kendileri de kullanıyorlar. Bugün Fujitsu ile beraber başta kendi grup şirketlerimiz olmak üzere daha esnek, doğru fiyatlı ve rekabetçi bir pazarda olabileceğimizi söyleyebiliriz.

Çünkü Fujitsu bir üretici, servis sağlayıcı ve biz Fujitsu ile onun anlaşma yaptığı diğer markalara da erişebiliyoruz. Bu satın alma Holdingimiz çatısı altındaki şirketlerimizi daha kuvvetli kılıyor. Belirsizliklerin olduğu bir piyasada tabiri caizse yumurtaları farklı sepetlere dağıtıyorduk. Bilyoner, Teknoser, DORinsight ve Exim, her biri farklı iş alanlarında ve birbirleriyle çakışmayan işler yapıyorlar. Fujitsu satın almasıyla teknoloji alanındaki yatırımlarımızı daha esnek ve dinamik bir zeminde sürdürmeye devam ediyoruz.

Hitay Holding Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye-Yeni Zelanda İş Konseyi Başkanı Emin Hitay