Koronavirüs Mücadelesindeki Başarılı Örnek: Hindistan

Hijyen ve hava kirliliği açısından dünyadaki risk parametrelerinde en yüksek seviyelerde gösterilen Hindistan’da, korona vakası neredeyse yok denecek kadar az seyrediyor!

Dünya, yeni tip koronavirüs (COVID-19) ile mücadelede umutsuz ve çaresiz kalırken uzmanlar ve bilim insanları; korona virüsünün yapısını, küresel boyuttaki tehdit ölçeğini ve tedavisini araştırıyor. Tüm bu gelişmeler yaşanırken hijyen ve hava kirliliği açısından dünyadaki risk parametrelerinde en yüksek seviyeler- de gösterilen Hindistan’da, korona vakası neredeyse yok denecek kadar az seyrediyor! Peki, Hindistan nasıl oluyor da bunu başarıyor? İnsanların merak ettiği bu soruya Hint Yarımadası’nın kendi gerçekleri cevap veriyor.

HİNDİSTAN KORONAYI NASIL YENİYOR?

Hijyenin, modern yaşamın ve lüksün hayatımızdaki yerini ve önemini sorgulamaya başladığımız şu günlerde, bağışıklık sistemimizin nelerden beslendiğini veya nelerin bu sistemi baskıladığını acı bir şekilde öğrenmek zorunda kaldık. Pandemi ilan edilen koronovirüs; yaklaşık iki buçuk ay içinde tüm dünyada pik yaparken, Hindistan’da bu virüsün yayılmasının nere- deyse durması tüm ezberleri bozdu. Dünya; şaşkın, hasta ve bitkin olduğu hâlde merakla sormaya başladı. Hindistan koronavirüsü nasıl yeniyor?

Sorunun cevabına bakıldığında hastalığın yayılma sürecinin kesintiye uğramasında; Hindistan’ın mevsim şartları, yaş ortalaması, kentsel-kırsal nüfus oranı, geleneksel beslenme alışkanlıkları ve bilinç düzeyi gibi birçok faktörün etkili olduğu görülüyor. Bu etkenlerin içinde en önemlisi ise mevsim şartları. Hindistan’da bugün, ortalama hava sıcaklığının 25-30 derece ol- ması virüsün tutunma kabiliyetini kısmen düşürüyor. Sıcaklığın diğer ülkelere göre yüksek olması olası bir felaketin önüne geçiyor. Bir diğer önemli faktör ise ülkenin yaş ortalamasının 27, kırsal nüfus oranının ise yüzde 70 olması. Ülkede neredeyse bir milyar insan, kırsal kesimde yani bağışıklığın güçlü olduğu tarım bölgelerinde yaşarken sadece 400 milyonluk bir kısım kentlerde yaşıyor. Buna karşılık Avrupa ülkelerindeki kırsal-kentsel nüfus oranları ile yaş ortalamaları Hindistan’daki oranlarla birebir zıtlık arz ediyor. Yaşlı nüfusa, bağışıklık sorunu ve soğuk hava şartları da eklenince Avrupa ülkeleri savunmasız kalıyor.

HİNTLERİN GASTRONOMİK KÜLTÜRLERİ, BAĞIŞIKLIKLARINI GÜÇLENDİRİYOR

Koronavirüs ile savaşta, Hintlerin geleneksel yemek alışkanlıkları da öne çıkıyor. İnsanlar gündelik hayatlarında fast food yerine sebzeleri, tropikal meyveleri, toksin atan ve C vitamini barındıran baharatları tercih ediyor. Böylece Hindistan’ın kendi kadar renkli ve zengin gastronomik kültürü, koronavirüsün yayılmaması hakkında önemli ipuçları veriyor.

Hindistan’ın mevsim şartları, yaş ortalaması, kentsel-kırsal nüfus oranı, beslenme alışkanlıkları ve bilinç düzeyi gibi faktörler, virüsü yenmesinde etkili oluyor

HIZLI TEDBİRLER HİNTLERİ KORUYOR

Hindistan Hükûmeti, virüs karşısında hızlı ve akılcı tedbirler aldı. Salgının Çin’de görülmesiyle birlikte coğrafi yakınlık itibarıyla riske giren ülke, okul ve plazaları kapatarak ülke genelinde 66 adet uluslararası akredite laboratuvar oluşturdu ve salgını kontrol altına aldı. Testi pozitif çıkan veya hastalık belirtisi taşıyanlar ise karantinaya alındı. 21 gün süren ve 1,3 milyar kişiyi kapsayan dünyanın en büyük sokağa çıkma yasağını getiren Hindistan, eş zamanlı olarak sürecin en başından bugüne sosyal yakınlığa karşı net bir tavır sergilendi. Böylece 1,4 milyarlık nüfusa sahip Hindistan’ın, koronavirüs salgınında gördüğü ölüm sayısı sadece 10 oldu. Hint halkının bu büyük başarısı, Avrupa ülkeleri için sarsılmaz bir örnek olmaya devam edecek.

Türkiye – Hindistan İş Konseyi Başkanı Tevfik Dönmez

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Start typing and press Enter to search